Autoapărare “psihologică”


chen_taiji_shifu_posterAm avut ieri primul seminar de TPAS (acesta e un mod mai fiţos de a spune consiliere). A fost…cel puţin interesant. Profa (al cărei singur atribut feminin e faptul că are sâni) ne-a trimis pe grup încă de săptămâna trecută afişul de alături, însoţit de mesajul “vă recomand călduros să participaţi la seminarul de CHEN TAIJI, ar îmbogăţi considerabil seminariile de TPAS”.

Ne-a explicat apoi că Chen Taiji-ul acesta e una dintre formele de arte marţiale bazate pe autoapărare.  De unde şi până unde se intersectează consilierea cu artele marţiale..nu ştiu zău. Dacă nu întelege de vorbă bună, îl iei la bătaie?

Profa se plimba înainte şi înapoi printre băncile aranjate în semicerc în timp ce vorbea încet şi liniştit. Parcă a luat întreaga grupă în braţe şi ne legăna să adormim. Toată sala era de o relaxare vecină cu leşinul când s-a oprit în mijlocul nostru şi a trântit un răcnet sălbatic. Am sărit cu toţii de pe scaune exact în acelaşi timp, de parcă am fi zis “2..3..şi!”

Profa zâmbea victorioasă când a declarat:

– Vedeţi? Nu aveţi încredere în voi. Dacă aveaţi nu v-aţi fi speriat.

Apoi a început o prelegere despre încrederea în sine şi importanţa ei, comportându-se de parcă nu a făcut absolut nimic ieşit din comun.

După părerea ei, Chen Taiji-ul ne-ar ajuta să ne cunoaştem pe noi înşine şi să fim mai încrezători în propriile forţe.

Încă înaite să ne revenim din şoc, s-a aşezat în mijlocul sălii exact în poziţia bărbatului de pe afiş şi s-a adresat celei mai firave colege, o penticostală cu ochelari cu ramă groasă şi fustă până în pământ:

– Vino şi încearcă să mă clinteşti.

Ea s-a ridicat stânjenită şi a întrebat în timp ce-şi trăgea mânecile în jos:

– Cum…? Să vă împing?

– Da ,da.

Nu pot zice că a împins-o, mai degrabă a înghioldit-o ruşinată. De fapt, cunoscând-o de mai demult, aş tinde să cred că n-a împins pe nimeni în viaţa ei.

– Hai Diana!! N-ai mâncat astăzi?! Străduieşte-te!

Diana s-a prefăcut că pune mai multă forţă în lupta atât de neobişnita, dar postura profei a rămas intactă. După ce i-a permis colegei mele să-şi reia locul, a început să mormăie de parcă ar fi fost în transă :

– Stabilitate.., încredere…, stabilitate.., încredere…

This entry was posted in Everyday and tagged , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Autoapărare “psihologică”

 1. Mladin Adrian says:

  indragiind psihologia, istoria egipteniilor si purtand crucea ankh(care nu stiam ce semnifica), la un moment dat am aflat ca are o gramada de semnificatii inclusic faptul ca reprezinta niste puncte de stabilitate ale corpului, bucla de sus fiind capul si restul sunt mai complicate… si te ajuta la un fel de meditatie de genu… meditatie, yoga toate chestiile astea…

  dar sti ce era interesant? nu faptul ca o sa ma apuc eu de meditatie si asa ca necesita timp…
  faptul ca mie nu imi placeau trei lucruri diferite… psihologia, egipt, ankh…. practic toate erau strans legate una de alta… si am inceput sa studiez toate semnificatiile crucii… unele sunt aici scrise: http://adrianmladin.wordpress.com/?s=ankh deci toate duceai la un punct! si sa sti ca am ajuns sa am incredere mai multa in mine, mult mai multa, decat aveam inainte!

  • Adia says:

   ai ajuns sa ai incredere in tine dupa ce ai inceput sa porti crucea sau dupa ce ai aflat care e treaba cu ea? ca daca e varianta a doua, ai ajuns sa ai incredere in tine datorita subconstientului, nu a crucii. un fel de efect placebo.

 2. colaholicu says:

  fiind puternica si sigura in exterior vei fi puternica si sigura si in interior… right? vei consilia cu putere.. hm.. :))

 3. Lorelay says:

  imi place profa ta =)) nu da meditatii?=))))))))

 4. Marius says:

  ce se intampla daca penticolstala noastra o plesnea pe profesoara dupa ceafa?
  revenind la ganduri mai pasnice, chestiile astea sunt exact ca efectul placebo. poti spune ca ori te minti pe tine(daca esti mai negativist) ori ca iti da incredere.

  • Adia says:

   pai profa si-a asumat riscul presupun. si nu avea ce sa-i zica din moment ce ea a pus-o,nu?

   • Marius says:

    si-a asumat riscul, mai mult ca sigur. dar nu cred ca ea, mai ales ea, nu era foarte sigura ca are dreptate. oricand exista sansa aia miniscula sa vezi imprevizibilul si sa nu mai ai ce face. ma intreb cat timp nu mai dadea pe la ore daca cadea „in bot”

 5. walkeronsky says:

  Amuzanta profa asta 😛

 6. evir11 says:

  profa era pe blat blat cu penticostala….

 7. Catalin says:

  “- Vedeţi? Nu aveţi încredere în voi. Dacă aveaţi nu v-aţi fi speriat.” – eu m-as fi ridicat si as fi parasit sala. :))

 8. Adia says:

  hai! it should be fun :p

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s